Странице

уторак, 19. април 2016.

Čokoladni kolač sa kafom i višnjama

Potrebno je:

  • 300 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 150 ml skuvane, jake, kafe
  • 8 kašika kakaoa
  • 200 g šećera
  • 1 jaje
  • 150 g voćnog jogurta (od višanja)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g iseckane čokolade
  • 300 g očišćenih višanja

Glazura:

  • 100 g crne čokolade za kuvanje
  • 100 g mlečne čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika mleka
  • 80 ml pavlake za kuvanje

Priprema

1. U vanglicu staviti, omekšali, maslac i šećer, pa penasto umutiti. Dodati jaje i sjediniti. Zatim dodati skuvanu, ohlađenu, kafu i voćni jogurt. Umutiti.
2. Pomešati brašno, kakao i pecivo, pa sipati u smesu sa kafom. Dobro umutiti. Na kraju ubaciti iseckanu čokoladu i višnje (višnje prethodno posuti sa kašikom brašna i dobro promešati). Drvenom varjačom dobro sjediniti sastojke.
3. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, pa dno obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. U pripremljeni pleh sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru prevrnuti na, odgovarajući, pleh i skiniti pek papir. Vratiti koru u pleh, u kome se pekla, ali tako da donja kora sada bude na površini (zato što je ravna, zbog glazure).
5. Glazura: U šerpicu staviti, izlomljene, obe vrste čokolade, pa dodati šećer, ulje i mleko. Zagrevati na tihoj temperaturi da se svi sastojci rastope i sjedine, uz povremeno mešanje. Kada su se sastojci otopili i sjedinili, energično mešati da bi glazura postala sjajna. Ubaciti pavlaku za kuvanje, promešati još minut, dva pa skloniti sa šporeta.
6. Pečeno testo izbozkati viljuškom, po celoj površini, pa (prvo) kašikom preliti celi kolač. Ostatak glazure preliti preko kolača i ostaviti da se glazura stegne. Iseći kolač na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар