Странице

уторак, 19. април 2016.

Domaći hleb sa jogurtom

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša (od jogurta) mleka
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1,5 kašičica soli

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati kašičicu šećera, so, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga da naraste.
2. Naraslo testo premesiti, pa ostaviti da još jedanput naraste. Kada je testo i drugi put naraslo prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu površinu, formirati oblik po želji i staviti ga u podmazanu posudu za pečenje (ja sam dublju šerpu premazala puterom a na dno stavila pek papir).
3. Hleb u posudi ostaviti da naraste, pa ga premazati mešavinom ulja i, malo, vode. Zarezati testo na par mesta i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Pečeni hleb izvaditi (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se ohladi. Ne pokrivati ga krpom, da bi korica bila hrskava. Ko voli mekanu koricu neka pokrije hleb, čim se izvadi iz rerne.
Uživajte u ukusu i mekoći hleba. A tek kako divno miriše cela prostorija na svež, domaći hleb

Нема коментара:

Постави коментар