Странице

недеља, 17. април 2016.

Hleb bez narastanja

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/3 kockice kvasca
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 130 ml jogurta
  • 150 ml mleka
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera podići kvasac. U jogurt staviti sodu bikarbonu, promešati i sačekati da se aktivira.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati pecivo, pa promešati. Zatim dodati so, jaje, ulje, jogurt sa sodom bikarbonom i mleko sa kvascem. Zamesiti testo. Prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu površinu i mesiti dok testo ne postane elastično.
3. Umešeno testo, rukom, razvući u pravougaonik i uviti rolnu. Uzeti kalup za hleb, 30x11x8cm, pa dno obložiti pek papirom a stranice premazati uljem. Staviti rolnu od testa u, pripremljeni, kalup.
4. Testo zaseći nožem, na nekoliko mesta, premazati mešavinom ulja i vode i staviti u, mlaku, rernu da se peče, na 170 stepeni.
5. Pečeni hleb izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар