Странице

уторак, 26. април 2016.

Jafa torta

Za koru:

  • 4 belanaca
  • 200 g šećera
  • 1/2 limuna (sok)

Za voćni fil:

  • 1/2 kg jagoda
  • 100 g šećera
  • 1 kesica pudinga sa ukusom jagode
  • 150 ml vode

Za fil II:

  • 4 žumanceta
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 6 kašika šećera
  • 1 margarin
  • 150 g šećera u prahu
  • 1/2 l mleka

I još:

  • 300 g jafa keksa
  • 2 kesice šlag krema od vanile
  • 1 kesica šlag krema od čokolade
  • mleko

Ostalo:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina
  • 1 jaje

Priprema

1. Kora: Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodati sok od limuna i mutiti još dva-tri minuta. Kalup (vel. 28 cm) obložiti pek papirom, sipati umućena belanca i kašikom, ih ravnomerno rasporediti. Staviti da se peče (bolje reći - suši), u prethodno zagrejanoj rerni, na 80 C. Mom šporetu je trebalo 3 sata da osuši koricu.
2. Ispečenu koricu izvaditi, ohladiti, prevrnuti na odgovarajuću posudu, skinuti pek papir, pa vratiti koru na tacnu za tortu.
3. Čokoladu izlomiti, staviti u šerpicu, zajedno sa margarinom i otopiti na pari. Kada su se čokolada i margarin otopili dodati umućeno jaje (viljuškom ga umutiti) i mešati još dva, tri minuta, da se jaje termički obradi. Skloniti sa šporeta i polako ga preliti preko osušene korice. Kašikom ravnomerno rasporediti. Ostaviti da se stegne u frižideru.
4. Voćni fil: Jagode (ili voće po vašoj želji) iseckati na sitnije komade. Staviti u šerpu, dodati šećer, 100 ml vode i staviti da se kuva. Puding razmutiti sa 50 ml vode. Kada se šećer rastopio, dodati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil premazati preko čokolade i staviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
5. Fil II: Od 1/2 l mleka odvojiti 100 ml i razmutiti puding od vanile. Ostatak mleka, zajedno sa 6 kašika šećera, staviti da proključa. Žumanca umutiti penasto, dodati razmućeni puding, pa mućenjem sjediniti. Kada mleko provri dodati mešavinu žumanaca i pudinga, pa kuvati dok se ne zgusne. Skuvani fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu, pa ga mikserom, sjediniti sa ohlađenim filom.
6. Pola žutog fila staviti preko voćnog fila, pa preko poređati jafu. Jafu prethodno umočiti u toplo mleko (samo deo sa keksom). Preko jafe staviti drugu polovinu žutog fila.
7. Umutiti dva šlag krema od vanile i premazati površinu torte. Stranice totre premazati umućenim šlag kremom od čokolade. Ukrasiti po želji.

2 коментара: