Странице

субота, 23. април 2016.

Kokos kolač

Kora:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za prelivanje kora:

  • mleko
  • rum

Fil:

  • 1/2 l mleka
  • 4 kašike gustina
  • 150 g šećera u prahu
  • 130 g putera
  • 150 g kokosa

Za glazuru:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 2 kašike tamnog kakaoa
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašika mleka
  • 5 kašika ulja

...i još:

  • 130 g pti ber keksa
  • mleko

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na kraju ubaciti mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sjediniti najmanjom brzinom na mikseru. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, pa dno obložiti pek papirom, a stranice premazati puterom. Sipati umućeno testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa koru preseći, horizontalno, na dve polovine, da se dobiju dve korice.
2. Fil: Od 1/2 l mleka oduzeti 150 ml, a ostatak staviti na šporet, da provri. Gustin razmutiti sa odvojenim mleko, pa sipati u provrelo mleko i skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Omekšali puter umutiti sa šećerom u prahu, da se dobije penasta smesa. Umućeni puter sjediniti sa ohlađenim kremom i mikserom dobro umutiti. Na kraju dodati kokos pa, ponovo, mikserom sjediniti.
3. U pleh (u kome se pekla kora) staviti jednu koricu i poprskati je mešavinom mleka i ruma.
4. Premazati koricu sa polovinom fila, pa ...
5. ...preko poređati keks, koji se prethodno natopi u mleko.
6. Preko keska staviti drugu polovinu fila, pa ...
7. ...prekriti sa drugom koricom.
8. Glazura: U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, kakao, šećer, mleko i ulje. Staviti na tihoj temperaturi da se otopi, uz stalno mešanje. Kada se svi sastojci sjedine, sipati još ulja da se dobije smesa koja može da se prelije (da ne bude mnogo gusta). Sa vrelom glazurom preliti kolač i ostaviti da se ohladi.
9. Iseći na kocke i poslužiti. Probajte, imaju identičan ukus bounty čokoladica, tope se u ustima.

Нема коментара:

Постави коментар