Странице

уторак, 19. април 2016.

Kolač sa pšenicom

Potrebno je:

  • 1/2 kg pšenice
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 400 g keksa pti-ber
  • 200 g mlevenog lešnika
  • 100 g suvog grožđa
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 g bele čokolade

Priprema

1. Skuvati pšenicu, ocediti je i posuti sa šećerom i cimetom. Dobro promešati, pa posudu sa pšenicom poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći u frižideru.
2. Narednog dana, rešetkastom kašikom, izvaditi pšenicu, iz suda sa šećerom i staviti je u dublju vanglicu.
3. Keks staviti u veću kesu, pa ga oklagijom izmrviti (da bi ostali i parčići keksa). Lešnike staviti u rernu, dok ne zamirišu, izvaditi ih, skinuti ljuspicu i iseckati. Belu čokoladu rastopiti na pari. Suvo grožđe potopiti u rum, da odstoji 10-ak minuta, pa ga procediti.
4. Sve navedene sastojke ubaciti u pšenicu i promešati. Odvojiti 200 g smese sa pšenicom na stranu.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag. Odvojiti jednu trećinu, umućene, pavlake a ostatak ubaciti u smesu sa pšenicom. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.
6. Pleh, vel. 20x30cm, podmazati uljem, pa sipati smesu sa pšenicom. Kašikom dobro utisnuti i poravnati, da bude svuda ravnomerno raspoređena.
7. Odvojenu pavlaku pomešati sa 200 g izdvojene pšenice, pa premazati površinu kolača.
8. Ostaviti u frižider da se stegne, iseći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар