Странице

понедељак, 18. април 2016.

Kremaste čokoladne kocke

Za koru:

  • 140 g brašna
  • 60 g šećera
  • 1 kašika džema (po ukusu)
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašičica (puna) sode bikarbone
  • 180 ml gustog jogurta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike ruma

Za fil:

  • 1/2 l mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kesica krem šlaga od čokolade
  • 150 ml mleka
  • 5 kašika šećera

...i još:

  • bela čokolada

Priprema

1. Kora. U jednoj posudi pomešati suve sastojke - brašno, šećer, kakao i džem (ja sam stavila džem od višanja). Promešati. U drugoj posudi sastaviti mleko i ulje. U šerpici sipati jogurt, dodati sodu bikarbonu, promešati i sačekati pet minuta, da se soda aktivira.
2. U suve sastojke dodati tečne, kao i jogurt sa sodom, pa žicom za mućenje dobro umutiti. Uzeti pleh, vel. 30x20 cm, pa dno obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem.
3. U pripremljeni pleh sipati umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Paziti da se testo ne presuši (probati čačkalicom). Ispečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Kada se kora ohladila prevrnuti je na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti koru u pleh, gde se pekla.
4. Fil. Od 1/2 l mleka odvojiti 200 ml, a ostatak staviti u odgovarajuću šerpu, dodati šećer i izlomljenu čokoladu i rum, pa staviti na šporet, da provri, uz povremeno mešanje žicom za mućenje. Od odvojenog mleka rastvoriti puding, pa ga sipati u provrelo mleko, u kome se rastopila čokolada. Mutiti da se skuva krem.
5. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Za to vreme umutiti krem šlag od čokolade sa 150 ml mleka.
6. Kada se krem sa pudingom ohladio, dobro, ga umutiti mikserom, pa dodati umućeni šlag i, miksero, umutiti, da se dobije penasti krem.
7. Krem naneti preko ohlađene kore, poravnati, pa po površini narendati belu čokoladu. Ostaviti u frižider, da se krem stegne.
8. Ohlađeni kolač iseći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар