Странице

субота, 23. април 2016.

Lazanje sa makaronama

Potrebno je:

  • 1/2 kg makarona

Za fil:

  • 400 g mlevenog junećeg mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 5 češnja belog luka
  • 250 ml pasiranog paradajza
  • 50 ml crnog vina
  • 1 kašičica mlevenog ruzmarina
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • ulje

Bešamel sos:

  • 100 ml ulja
  • 2 veća čena belog luka
  • 70 g brašna
  • 800 ml mleka
  • 100 g izrendanog parmezana
  • 130 ml jogurta
  • 2 žumanceta
  • 1/3 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina

I još:

  • 300 g kačkavalja - trapist

Priprema

1. Crni i beli luk iseckati sitno i staviti na zagrejano ulje, da se prži.
2. Kada luk postane staklast ubaciti mleveno meso i dinstati, dok ne ispari voda, koju je meso pustilo.
3. Zatim dodati pasirani paradajz, vino, ruzmarin, cimet, suvi biljni začin i biber.
4. Dobro promešati i dinstati, na tihoj temperaturi, sve dok...
5. ...ne ispari tečnost i fil se zgusne. Ostaviti da se prohladi.
6. Bešamel sos: Na zagrejano ulje ubaciti iseckani beli luk i dinstati dva minuta, na tihoj vatri. Dodati brašno, pa dobro promešati, da se razbiju grudvice od brašna. Brašno pržiti, jedan minut. Sipati mleko, uz neprestano mućenje žicom i kuvati sos dok se ne zgusne (žicom, i dalje, neprestano mutiti). Skloniti sa vatre, pa dodati parmezan, oraščić, suvi biljni začin i biber.
7. Dobro žicom sjediniti. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno mešanje (da se ne stvori korica).
8. Umutiti viljuškom dva žumanceta, pa ih sjediniti sa jogurtom. Tu smesu dodati u...
9. ...ohlađeni bešamel i dobro sjediniti.
10. Skuvati testeninu, procediti i podeliti na tri dela. Vatrostalnu činiju dobro podmazati uljem, pa sipati jednu trećinu testenine.
11. Preko rasporediti polovinu fila sa mesom.
12. Preko mesa sipati jednu trećinu bešamel sosa i posuti sa jednom trećinom izrendanog kačkavalja.
13. Postupak ponoviti još jedanput i na kraju staviti zadnju trećinu testenine, preliti sa ostatkom bešamel sosa i posuti kačkavaljem.
14. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni.

Нема коментара:

Постави коментар