Странице

среда, 20. април 2016.

Lisnate kiflice - slane i slatke

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 150 ml jogurta
  • 150 ml mleka
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike šećera

Za fil:

  • mleveni mak, džem, eurokrem...
  • kulen, kačkavalj...

Za premazivanje:

  • 200 g maslaca

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje, jaje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i, odmah, ga podeliti na pola.
2. Svaku polovinu testa podeliti na šest jufkica. Uzeti prvih šest jufkica i razviti ih u veličini manjeg tanjirića. Preko svake jufkice narendati, po malo, maslaca (zamrznutog) i slagati ih jednu na drugu. Zadnju ne premazivati maslacem.
3. Zatim razviti jednu veliku koru, debljine 2-3 mm, pa je iseći na četiri dela. Zatim svaku četvrtinu testa iseći na pet trouglova. Znači, od polovine testa dobijamo 20 kiflica.
4. Ja sam prvu polovinu testa filovala mlevenim makom (skuvanim u mleku, sa dodatkom šećera).
5. Od druge polovine, podeljenog, testa ponoviti isti postupak i napraviti još 20 kiflica. U njih sam stavljala po parče kulena i parče kačkavalja.
6. Napravljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti da narastu, dok se ne ugreje rerna, na 180 stepeni. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka. Slanu varijantu kiflica možete posuti susamom.
7
Staviti kiflice da se peku, dok ne dobiju lepu, rumenu boju.

Нема коментара:

Постави коментар