Странице

уторак, 19. април 2016.

Musaka - na nov način

Potrebno je:

  • 1 kg krompira

Za fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća gčavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice kurkume
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • suvi biljni začin

...i još:

  • 150 g izrendanog kačkavalja

Priprema

1. Krompir dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se kuva. Kuvani krompir ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Fil. Crni i beli luk iseckati sitno i staviti, na zagrejano ulje, da se prži. Kada luk omekša dodati mešano mleveno meso (juneće i svinjsko) i dobro ga, kašikom, usitniti, da nema grudvica. Posuti smesu biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu. Promešati i pržiti, dok meso ne pobeli. Zatim sipati pasirani paradajz, smanjiti temperaturu, i krčkati dok se meso ne uprži. Na kraju dodati đumbir i kurkumu, promešati, probati i, ako treba, dosoliti fil.
3. Ohlađeni krompir oljuštiti i iseći na krugove, debljine 1 cm. Isečeni krompir podeliti na dve polovine.
4. Uzeti odgovarajuću posudu, za rernu, podmazati je uljem, pa poređati prvu polovinu krompira. Preko sipati pripremljeni fil i, ravnomerno ga, rasporediti. Preko složiti drugu polovinu krompira.
5. Za prelivanje sjediniti sve, navedene, sastojke žicom za mućenje i preliti preko pripremljene smese. Po vrhu rasporediti, krupno, izrendani kačkavalj i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni.
6. Kada musaka dobije lepu, rumenu boju izvaditi je, prohladiti i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар