Странице

понедељак, 18. април 2016.

Pečeni kačamak

Potrebno je:

  • 2 čaše (od 250 ml) kukuruznog brašna
  • 2 čaše ključale (vrele) vode
  • 1 čaša gustog jogurta
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 2 jajeta
  • 200 g izdrobljenog sira
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema

1. U dublju posudu staviti brašno, pa ga preliti sa vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi. Jogurt sipati u dublju šerpicu, staviti sodu bikarbonu, promešati i sačekati da se soda aktivira (jogurt će narasti, kao kada u mleku podižemo kvasac).
2. U odgovarajuću posudu razbiti jaja, dodati so i ulje, pa ih žicom za mućenje, penasto, umutiti. Sipati jogurt sa sodom bikarbonom i sjediniti.
3. U ohlađeno brašno dodati umućenu smesu sa jajima i umutiti. Na kraju ubaciti izmrvljen sir, pa varjačom promešati.
4. Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni. Umućenu smesu sipati u podmazanu tepsiju, vel 26 cm, i staviti da se peče.
5. Kada testo porumeni (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se malo prohladi. Pečeni kačamak iseći na parčiće po želji i poslužiti uz jogurt, kiselo mleko, kajmak...(ja ga najviše volim sa kiselim kupusom).

2 коментара: