Странице

субота, 23. април 2016.

Pileće rolnice sa keljem

Potrebno je:

  • 600 g pilećeg belog mesa (bez kostiju)
  • 3 veće, pečene, crvene paprike
  • 12 tankih kriški kačkavalja
  • 250 ml pileće supe (od kockice)
  • 100 ml belog vina
  • 3 čena belog luka
  • 1 mala glavica kelja
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1/2 limuna (korica i sok)
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • žalfija
  • suvog biljnog začina
  • biber
  • 70 ml ulja
  • 1/2 kašičice suve nane

Priprema

1. Pileće meso iseći na šnicle, pa ih, tučkom za meso, malo istanjiti. Meso začiniti po ukusu. Od glavice kelja odvojiti onoliko listova koliko ima šnicli mesa, pa ih staviti u provrelu, slanu, vodu i bariti ih, oko, pet minuta. Omekšale listove izvaditi, staviti u cetku, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocede. Odvojiti i nekoliko manjih listića (onoliko koliko će biti porcija) u kojima ćete poslužiti sos. Kačkavalj isecite da pokrije površinu mesa (meni je kačkavalj bio male širine, pa sam sekla po dva parčeta za svako parče mesa).
2. Na dasku za sečenje (ili na radnoj površini) staviti parče mesa, preko staviti list obarenog kelja, pa ...
3. ...preko kelja ide polovina ispečene paprike i ...
4. ...na kraju poređati kačkavalj.
5. Čvrsto zamotati u rolnicu i pričvrstiti čačkalicama.
6. Isti postupak ponoviti i sa ostalim šniclama mesa.
7. Sos od kelja: Ostatak kelja iseći na tanke trake. U dublju šerpicu staviti 70 ml ulja, dodati iseckani kelj i dinstati dok kelj ne omekša. Dodavati po malo, vrele, vode.
8. Kada kelj bude polumekan, ubaciti, sitno, iseckani peršun, sok i izrendanu koricu limuna, pola kašičice sušene nane, začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem, dok kelj ne bude potpuno mekan.
9. U izdinstani kelj dodati pola čaše kisele pavlake, promešati da se pavlaka rastopi, pa izblendati, da se dobije gusta, kremasta, smesa. Probati i, ako treba, još dosoliti.
10. Staviti ulje u tiganj, dodati, na pola isečene čenove belog luka, i uključiti da se ulje zagreje. Kada se ulje zagrejalo a luk otpustio aromu, ubaciti grančicu sveže žalfije (ili pola kašičice suve) i poređati rolnice mesa, da se prže. Kada rolnice, blago, porumene sipati vino i dinstati, dok ne ispari alkohol.
11. Zatim sipati pripremljenu supu, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati pola sata.
12. Rolnice poslužiti uz krompir pire, sos od kelja i salatu, po ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар