Странице

субота, 23. април 2016.

Pileći rolat sa slaninom

Potrebno je:

  • 500 g belog pilećeg mesa (bez kostiju)
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 glavica (srednja) crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 3 čena belog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica kajenskog, mlevenog, bibera
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog, crnog bibera
  • 2 kašike izrendanog parmezana

...i još:

  • 300 g tanko isečene, mesnate, dimljene slaninice
  • 5 skuvanih jaja
  • 100 g graška
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 1 srednja šargarepa
  • 4 srednja kisela krastavčića
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema

1. Belo pileće meso samleti (ili ga kupiti mlevenog). Crni luk, beli luk, šargarepu, ljutu papričicu i peršun iseckati u secku (savim, sasvim sitno). U dublju vanglicu staviti mleveno, pileće, meso, pa dodati sve iseckane sastojke. Ubaciti jaje, ulje, sodu bikarbonu, alevu papriku, parmezan, suvi biljni začin i, obe, vrste bibera. Dobro zamesiti smesu.
2. Uzeti kalup, vel. 30x11x7 cm,pa ga obložiti sa svih strana šnitovima slaninice, ali tako da jedan deo slanine bude izvan kalupa.
3. Preko slanine staviti pola pripremljene smese sa mesom, pa (vlažnom) rukom ravnomerno rasporediti.
4. Zatim, po sredini, poređati skuvana jaja. Jaja, malo, pritisnuti u meso.
5. Grašak, sitno iseckanu šargarepu i kukuruz staviti da se obare. Obareno povrće isprati hladnom vodom, ocediti, dodati iseckane krastavčiće, pa posuti biozačinom. Dobro promešati. Pripremljeno povrće rasporediti između jaja i kalupa, sa obe strane.
6. Preko staviti ostatak mlevenog mesa i, ravnomerno, ga rasporediti.
7. Slaninom, koja je visila preko kalupa, preklopiti mleveno meso, sa sastojcima. Krajeve slanine, prilikom preklapanja, malo podvući unutar kalupa.
8. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Prilikom pečenja izvaditi pleh i ocediti suvišnu masnoću, koju je otpustila slanina (ja sam dva puta vadila kalup i cedila masnoću). Kada površina rolata dobije lepu, rumenu boju izvaditi kalup, pa ga...
9. ...prevrnuti u odgovarajući pleh (bilo bi poželjno da pleh ima rešetku, ali nije nephodno) i vratiti ponovo u rernu, da i donja strana porumeni.
10. Pečeni rolat izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga iseći na šnitove.

Нема коментара:

Постави коментар