Странице

четвртак, 21. април 2016.

Pita sa sirom i domaćim korama

Za testo:

  • 750 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kockice kvasca

Za fil:

  • 600 g sira
  • 180 ml kisele pavlake
  • 180 ml jogurta
  • 5 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • ulje

Priprema

1. Testo. U toploj, mešavini mleka i vode, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, napraviti valjak od njega i podeliti ga na 12 delova. Od svakog dela napraviti jufkicu. Pokriti krpom i ostaviti da testo odmara, dok se sprema fil.
2. Fil. Izrendati sir (ili uzeti sitan sir), u dublju posudu. Dodati jaja i viljuškom, dobro umutiti. Ubaciti prašak za pecivo, kiselu pavlaku i jogurt. Viljuškom, sve sastojke, dobro sjediniti.
3. Uzeti jednu jufkicu, staviti je na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti u, vrlo tanku, koru. Ko se ne snalazi u ručnom razvlačenju kora, slobodno to može postići i oklagijom sa posipanjem, malo više, brašna.
4. Razvijenu koru, poprskati sa 2-3 kašičice ulja, staviti (po celoj kori) deo fila i saviti u rolatić, do polovine kore, sa jedne strane, pa isto uraditi i sa suprotne strane, da se rolatići spoje. Tako formiranu koru saviti u oblik puža i ređati u pleh, preko pek papira.
5. Možete pojedinačno savijati tako kore, da izgleda kao burek ili ih ređati kružno, u dobro podmazanoj, tepsiji.
6. Poređane kore, obilno, premazati uljem i staviti da se pekč, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
7. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom da se prohladi, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар