Странице

среда, 27. април 2016.

Pogača - grozd

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 80 ml ulja
  • 50 ml jogurta
  • 300 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje (za premazivanje pogače)

Za grozd:

  • gustin
  • voda
  • brašno

Priprema

1. Pogača: Kvasac podići u 2 dl toplog mleka. Dodati sve sastojke (izuzev maslaca) i umesiti testo. Vanglicu namazati uljem (malo), staviti testo i ostaviti da naraste. Naraslo testo podeliti na 3 dela, 2 ista, a 1 malo manji. Oblikovati 3 jufkice. Prvi veći krug rukom rastanjiti, malo pritisnuti i staviti u sredinu podmazane tepsije. Od drugog većeg dela testa, oblikovati pravougaonik. Oblikovati oklagijom koliko je moguće, a ivice na kraju izrezati da bi testo bilo ravno. Seći 6 trakica, premazati istopljenim margarinom, uviti ih u rolnice i složiti sa ravnomernim razamkom oko testa u tepsiji. Treći malo manji krug testa, rastanjite u krug iseći 6 trouglova. Premazati maslacem i uvijati tako što se sa gornjeg šireg dela krajevi uviju unutra, pa se uvije kiflica. Staviti u tepsiju između rolnica. Od testa koje je ostalo od sečenja pravougaonika, napraviti 6 malih kuglica i staviti na uvijene kiflice. Ostaviti da naraste.
2. Grozd: Napraviti testo od gustina, vode i malo brašna i odmah, pre nego što se ostavi pogača da raste, oblikovati grozd i staviti na sredinu testa. Naraslu pogaču premazati umućenim jajetom, grozd ne mazati, i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар