Странице

уторак, 26. април 2016.

Preliven posni kolač (na vodi)

Testo:

  • 4 šoljice (od 80 ml) griza
  • 4 šoljice brašna
  • 5 šoljica vode
  • 2 šoljice kisele vode
  • 2 šoljice šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 100 g suvog grožđa

Sirup:

  • 6 šoljica šećera
  • 5 šoljica negaziranog, soka od pomorandže

Priprema

1. Testo: U dublju, odgovarajuću, posudu staviti griz, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa promešati. Dodati mlevene lešnike i suvo grožđe (koje je prethodno 15-ak minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ga ocediti) i sve sastojke sjediniti. Pomešati običnu vodu i kiselu vodu, pa preliti preko suvih sastojaka. Dobro promešati, da bi se smesa sjedinila. Pleh (vel. 34x20cm) obložiti pek papirom, pa sipati testo. Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Čačkalicom probati da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi.
2. Sirup: Šećer i sok od pomorandže staviti na šporet, da provri. Kada sirup provri skloniti ga sa šporeta.
3. Prohlađeni kolač prevrnuti na veći pleh, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh gde se peklo testo i iseći ga na kocke, pa ga preliti sa, vrelim, sirupom. Ostaviti da se dobro ohladi i da, kolač, upije sirup, pa poslužiti. Verujte, uopšte nemate osećaj da jedete posni kolač na vodi, koliko je dobar.

Нема коментара:

Постави коментар