Странице

субота, 30. април 2016.

Rigojanči kolač

Kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice praška za pecivo

Fil 1:

  • 4 kesice krem šlaga
  • 500 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 200 g maslaca

Fil 2:

  • 170 g čokolade
  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 70 g maslaca

Priprema

1. Kora: Žumanca umutiti sa brašnom, praškom za pecivo i kašikom šećera pa dodati kakao i promešati. Posebno umutiti belanca sa 5 kašika šećera i lagano dodavati u žumanca te promešati varjačom. Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh (vel. 35cm x 20cm) pa ispeći koru. Isti postupak ponoviti još jednom.
2. Fil 1: Istopiti 200 g maslaca i 100 g čokolade na laganoj vatri pa ostaviti da se prohladi. Umutiti šlag sa mlekom i uz neprestano mešanje dodavati maslac sa čokoladom.
3. Fil 2: Umutiti 3 jajeta sa 200 g šećera pa kuvati na pari. Dodati 170 g čokolade i kada se krem malo prohladi dodati 70 g penasto umućenog maslaca. Mikserom (najmanjom brzinom) sve sjediniti. Ostaviti da se fil potpuno ohladi. Ako je potrebno staviti ga malo i u frižider.
4. Kolač filovati sledećim redosledom: kora, fil 1, fil 2, kora, rendana čokolada ili šlag (po želji).

1 коментар: