Странице

среда, 20. април 2016.

Slatko pecivo

Za testo:

  • 1 kg brašna
  • 1/2 l mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašika belog sirćeta
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 200 g masti

Za premazivanje:

  • 200 g maslaca

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, omekšalu mast, sirće i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo i ostaviti da uskisne.
2. Uskislo testo podeliti na pola. Svaku polovinu podeliti na pet jufkica. Prvih pet jufkica razviti u veličini manje tacne. Četiri kruga od testa premazivati maslacem i ređati jedan na drugi. Peti krug ne premazivati. Poslagane krugove razviti u veliki krug i iseći, prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na šest delova (dobija se 24 kiflica). Testo filovati džemom po ukusu (ja sam stavljala džem od kajsija) i zaviti u kiflice.
3. Drugu polovinu testa podeliti, takođe, na pet delova, pa svaki deo razviti u pravougaonik. Ponoviti postupak premazivanja i slaganja testa. Na kraju razviti tanku, pravougaonu, koru, pa je iseći na kocke. Filovati po želji, pa presaviti testo (kao kada se prave salčići) ili staviti fil na sredinu isečene kocke, pa podići krajeve i napraviti ružice od testa.
4. Formirano testo staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da naraste, dok se rerna ne ugreje na 180 stepeni.
5. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i staviti da se peče. Pečeno, i malo prohlađeno, testo posuti šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар