Странице

субота, 23. април 2016.

Slavski kolač

Testo:

  • 750 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 350 ml mleka
  • 190 ml vode
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 100 g restopljenog putera
  • 2 kašičice šećera
  • 1,5 kašičica soli

Testo za ukrase:

  • 200 g brašna
  • 100 g gustina
  • 50 g soli
  • 150 ml hladne vode

Za premazivanje pogače:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema

1. Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.
2. Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo, veću od kalupa u kome će se testo peći (ja sam koristila kalup sa obručem, 26cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
3. Na dno kalupa staviti pek papir a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
4. Drugi, veći, deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
5. Trouglove, koji su bili uz ivicu kalupa, prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
6. Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
7. I, na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
8. Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase, po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
9. Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi.Ohlađeni kolač prebaciti na tacnu za posluženje.

Нема коментара:

Постави коментар