Странице

недеља, 24. април 2016.

Sočan vočni kolač


Testo :

250 g brašna
250 ml jogurta
120 ml ulja
180 g šećera
   1 jaje
   1 kesica praška za pecivo
   1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
   3 kašike kakaoa
300 g očišćenih višanja

Sirup za prelivanje testa :

125 g putera
100 g mlečne čokolade
300 ml soka od višanja
 10 kašika šećera
  4 kašike kakaoa

Priprema : U vanglicu razbiti jaje, dodati šećer i, penasto, umutiti. Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Pomešati brašno, pecivo, kakao i vanil šećer sa ukusom ruma ( u nedostatku tog šećera dodati, u tečnu smesu, dve kašike ruma ). Sjediniti dobro obe smese ( mikserom ). Višnje posuti sa kašikom brašna i promešati, tako da svaka višnja bude obavijena brašnom ( na taj način sprečavate da vam višnje spadnu na dno testa ). Pripremljene višnje dodati u testo i, kašikom, promešati. Uzeti pleh, vel. 35 cm x 20 cm, čije stranice treba dobro premazati puterom a dno prekriti pek papirom. Sipati testo u pleh, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač izvaditi ( probati čačkalicom da li je pečen ), ohladiti, preokrenuti na radni sto i skloniti pek papir. Kolač vratiti u pleh, u kome se pekao, tako da donja strana sada bude na površini ( zato što je ravna  ).
Za sirup sve sastojke staviti u manju šerpicu ( puter i čokoladu iseckati na kockice ), pa na tihoj vatri staviti da se rastope. Pomoću žice za mućenje sjediniti sve sastojke, tako da se dobije kremasta smesa. Hladan kolač iseći na kocke i preliti ga, vrelim, sirupom. Ostaviti da se ohladi, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар