Странице

субота, 23. април 2016.

Štrudla sa makom, suvim grožđem, rumom...

Testo:

  • 650 g brašna
  • 3 žumanceta
  • 300 ml mleka
  • 100 g masti (putera)
  • 1 kockica kvasca
  • 150 g šećera
  • 1/2 pomorandže (korica)
  • 1/2 limuna (korica)

Fil:

  • 500 g mlevenog maka
  • 300 g šećera
  • 4 belanceta
  • 100 g suvog grožđa
  • 200 ml mleka
  • 1 kesica rum šećera

...i još:

  • džem od višanja

Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati žumanca, šećer, rastopljenu mast (puter), izrendanu koricu pomorandže i limuna i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne. Uskislo testo podeliti na dva, jednaka, dela.
2. Fil: U dublju posudu staviti mak, pa dodati mleko, šećer, blago umućena belanca, kesicu rum šećera i suvo grožđe, koje je bilo potopljeno u rum 10-ak minuta i isceđeno. Dobro, kašikom, sjediniti sastojke.
3. Uzeti prvu polovinu testa i na, pobrašnjenoj, radnoj površini razviti tanku koru, u obliku pravougaonika. Premazati koru sa džemom od višanja (ili džemom po vašem izboru) i staviti pola količine fila. Rasporediti fil, po celoj kori. Uviti koru u rolat, uvući ivice unutar testa (da ne iscuri fil) i staviti testo u pleh, preko pek papira. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
4. Ostaviti testo da naraste, pa ga premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka. Staviti štrudlu da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada porumeni prekriti je alu folijom, da ne izgori.
5. Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom, da se prohladi. Zatim je iseći i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар