Странице

четвртак, 21. април 2016.

Štrudla sa makom

Za testo:

  • 150 g masti
  • 3 žumanceta
  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 700 g brašna
  • 150 g šećera

Za fil:

  • 1/2 kg mlevenog maka
  • 400 ml mleka
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika ruma
  • 4 kašike griza
  • 1 jaje
  • 125 g rastopljenog putera

I još:

  • džem (po želji)

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U dublju vanglicu staviti mast i šećer, pa penasto umutiti (viljuškom). Dodati jaja i sjediniti. Sipati pripremljeni kvasac. Ubaciti brašno i zamesiti, mekše, testo. Testo podeliti na tri jufke i ostaviti da narastu.
2. Fil: U šerpicu staviti mak, preliti ga mlekom i izmešati. Dodati šećer i griz, pa staviti na šporet da provri. Kuvati smesu da se zgusne, uz neprestano mešanje. Kada se fil zgusnuo skloniti ga sa vatre, pa dodati cimet, rum i puter. Mešati da se puter rastopi. Na kraju dodati, prethodno umućeno, jaje i dobro sjediniti. Ostaviti da se fil, potpuno ohladi.
3. Uzeti prvu jufkicu i razviti u obliku pravougaonika. Koru, u tankom sloju, premazati džemom (koji volite), pa premazati trećinom fila. Uviti u rolat, krajeve testa uvući unutra i staviti u pleh, preko pek papira. Na isti način postupiti i sa ostatkom testa i fila.
4. Poređane štrudle ostaviti da narastu. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
5. Narasle štrudle premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa staviti da se peču (možete koricu pre pečenja izbockati čačkalicom - time ste sigurni da se korica neće podići, od fila, prilikom pečenja).
6. Kada štrudla porumeni probati čačkalicom da li je pečena. Ako treba da se još peče prekriti je alu folijom.
7. Pečenu štrudlu izvaditi, ostaviti da se prohladi, iseći na šnitove i poslužiti. Isečenu štrudlu možete posuti šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар