Странице

четвртак, 21. април 2016.

Štrudla sa višnjama

Za testo:

  • 650 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 100 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 100 g rastopljene masti (putera)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 700 g očišćenih višanja
  • 250 ml soka od višanja
  • 100 g šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 2 kašike ruma

...i još:

  • džem od višanja

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu stavi brašno, dodati šećer, so, rastopljenu mast (puter), jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Fil. Od 250 ml soka od višanja odvojiti manji deo i rastvoriti puding. Ostatak soka staviti u šerpicu, dodati višnje i šećer, pa staviti da provri. Kuvati pet minuta, zatim dodati rastvoreni puding i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, sipati rum, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na dva dela. Svaki deo razviti u duži, pravougaoni, oblik. Testo treba da bude tanko razvijeno.
4. Preko testa premazati džem od višanja, pa rasporediti polovinu fila. Uviti rolat, krajeve saviti unutar rolata i rolat staviti u pleh, preko pek papira. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Ostaviti rolate da narastu.
5. Narasle štrudle premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka, pa staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada štrudla lepo porumeni prekriti je alu folijom, da ne izgori.
6. Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар