Странице

четвртак, 28. април 2016.

Svečana pogača

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1/2 čaše jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 žumance
  • 3-4 kašike vode

Za krunu:

  • 1,5 čaša brašna
  • 1 kašičica soli
  • po potrebi vode

Priprema

1. Kvasac staviti u toplo mleko, dodati kašičicu šećera i sačekati da nadođe. U vanglu sipati brašno, ulje i nadošao kvasac, te postepeno dodavati jogurt dok se ne postigne željena gustina. Testo ostaviti na toplom da nadođe, pa ga ponovo premesiti.
2. 1/3 testa odvojiti za dekoraciju. Umesiti ga sa još malo brašna i razviti. Jedan deo testa iseći na trakice i praviti ružice (umotati trakice i rukom formirati ružu).
3. Od drugog dela testa pomoću modlice za kolače napraviti ukrase za dekoraciju po želji.
4. Radnu površinu posuti brašnom. Na nju ostaviti ostatak testa, umesiti okruglu pogaču i ubaciti je u podmazanu šerpu. Premazati je vodom i ukrasiti listovima. U sredinu staviti cvetove, prethodno posute brašnom da se se zalepe. Pogaču ostaviti da nadođe, pa je premazati umućenim žumancetom. Peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
5. Kruna: Šolju i po brašna pomešati sa solju i malo vode te zamesiti tvrđe testo. Testo razviti, izrezati nekoliko debljih traka i svaku premazati uljem. Ovalnu posudu prekriti folijom. Zatim premazati umućenim jajetom.
6. Preko posude ređati trake i ukrase od testa (po želji) dok se ne dobije kruna željenog izleda. Krunu peći na 180 stepeni dok ne porumeni. Staviti je na sredinu pogače.

Нема коментара:

Постави коментар