Странице

уторак, 26. април 2016.

Svečana salata

Potrebno je:

  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 350 g krompira
  • 200 g sitno iseckane stišnjene šunke
  • 100 g sitno iseckanog kačkavalja
  • 6 kuvanih jaja
  • so

Za sos:

  • 150 g majoneza
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kašika senfa
  • 200 ml tečnosti, u kojoj se kuvalo povrće
  • 2 kesice želatina

I još:

  • 1/2 srednjeg limuna (sok)

Priprema

1.  Krompir tanko oljuštiti, šargarepu očistiti i zajedno, sa graškom staviti da se kuva. Ako je krompir veći, iseći ga na pola, da bi se brže skuvao. Naliti povrće vodom, posoliti po ukusu i staviti da se kuva.
2. Skuvano povrće ohladiti. Tečnost procediti i odvojiti 200 ml tečnosti. Krompir i šargarepu iseckati na što sitnije kockice. Staviti u veću vanglu. Dodati sitno iseckani kačkavalj i šunku. Ubaciti i grašak. Posoliti po ukusu. Pripremljenu smesu preliti sa isceđenim sokom od pola limuna, pa dobro promešati.
3. Sos: U manju šerpicu staviti majonez, kiselu pavlaku i senf. Viljuškom dobro sjediniti.
4. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice (želatin staviti u manju, dublju, posudu, pa ga preliti sa osam kašika hladne vode, ostaviti ga 10-ak minuta da nabubri, pa ga staviti na tihu vatru da se otopi. NIKAKO ne sme da proključa). Odvojenu tečnost, u kojoj se kuvalo povrće, zagrejati da bude vrelo, pa sipati u otopljeni želatin i još malo promešati na šporetu. Zatim smesu sa želatinom sipati u posudu sa majonezom, pavlakom i senfom. Dobro promešati i sipati u vanglu, sa iseckanom smesom.
5. Uzeti uski, dugački kalup (vel 12x35 cm) i dobro ga obložiti samolepljivom folijom.
6. U obloženi kalup sipati pola smese, pa poređati skuvana jaja.
7. Preko sipati, polako i po malo, ostatak sosa.
8. Sve poravnati i prekriti sa folijom, sa kojom ste i obložili kalup.
9. Ostaviti preko noći u frižideru. Sutradan izvaditi kalup, prevrnuti ga na odgovarajuću tacnu, skloniti foliju i uživati u ukusu, a boga mi i u izgledu.

Нема коментара:

Постави коментар