Странице

четвртак, 21. април 2016.

Testenina u bešamel sosu, sa piletinom

Potrebno je:

  • 1/2 kg testenine (po izboru)
  • 700 g belog pilećeg mesa
  • 1 kašičica karija
  • suvi biljni začin
  • biber

Bešamel sos:

  • 80 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 l mleka
  • 1 čaša kisele pavlake
  • suvi biljni začin

...i još:

  • 200 g izrendanog kačkavalja
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 200 ml jogurta
  • 1 jaje

Priprema

1. Pileće meso iseći na kockice i staviti da se prži, na malo ulja. Posuti karijem, biljnim začinom i biberom (po ukusu). Ispržiti, dok meso, blago, ne porumeni.
2. Skuvati testeninu (po uputstvu sa pakovanja) i ocediti je.
3. Bešamel sos: U ulje staviti brašno, pa na tihoj vatri, pržiti minut, dva. Polako sipati hladno mleko, uz neprestano mućenje žicom. Posuti biljnim začinom, po ukusu, i mešati dok se sos ne zgusne. Na kraju ubaciti kiselu pavlaku i mešati dok se pavlaka ne rastopi.
4. U sos ubaciti isprženo meso, kao i testeninu, pa dobro promešati.
5. Rernu ugrejati na 190 stepeni. Uzeti, odgovarajući, pleh za rernu, podmazati ga i izručiti pripremljenu testeninu, sa sosom. Poravnati.
6. U manju, dublju, posudu sjediniti (žicom za mućenje) pavlaku za kuvanje, jogurt i jaje. Sa pripremljenom smesom preliti testeninu u plehu. Po površini posuti sa izrendanim kačkavaljem i staviti da se peče, dok ne dobije lepu, rumenu boju. Poslužiti toplo (ukusno je i hladno - ako ostane).

Нема коментара:

Постави коментар