Странице

понедељак, 18. април 2016.

Đuveč

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskog mesa
  • 1/2 kg junećeg mesa
  • 1/2 kg mesnate, dimljene, slanine
  • 1 veća crvena paprika (sveža)
  • 200 g zelene boranije
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika sveže izrendanog, đumbira
  • 200 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 češnja belog luka
  • 1/2 kg crvenog krompira
  • 1/2 l pasiranog paradajza
  • 300 ml belog vina
  • 1 kašika šećera
  • 200 g iseckanog paradajza (iz konzerve)
  • 100 ml ulja
  • suvi biljni začin
  • biber

 

 

 

Priprema

1. Svinjsko meso, juneće meso i slaninu iseći na krupnije komade. Crni i beli luk sitno iseckati. Šargarepu iseći na krugove, papriku na trake, boraniju iseći na 3-4 dela, šampinjone preseći na pola (ako su krupnije, preseći ih na četvrtine) i krompir iseći na četvrtine.
2. U dublju posudu staviti isečeno meso i isečeni povrće. Dodati kukuruz šećerac, izrendani đumbir i iseckani paradajz, iz konzerve. Posuti sa kašikom šećera, kao i sa mlevenim biberom i biozačinom (po ukusu). Dobro promešati.
3. Rernu uključiti na 190 stepeni. Uzeti, veći, pekač i izručiti pripremljenu smesu. Preliti mešavinom pasiranog paradajza i belog vina. Sipati ulje.
4. Poklopiti pekač (ili ga prekriti alu folijom) i staviti ga u, zagrejanu, rernu. Čim jelo provri smanjiti temperaturu na 160 stepeni i jelo krčkati tri sata.
5. Poslužiti uz odgovarajuću salatu i, naravno, stari, dobar Staropramen, pivo.

Нема коментара:

Постави коментар