Странице

уторак, 19. април 2016.

Voćni kolač sa višnjama

Kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanil šećera

Fil:

  • 600 g očišćenih višanja
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 step kesice sa ukusom višanja
  • 1/2 l vode
  • 400 g šećera

...i još:

  • 2 kesice belog šlag krema
  • 1 kašika vode, od odmrznutih višanja

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje, mešavine, šećera i vanil šećera. U umućena belanca dodati žumanca, pa umutiti da smesa postane kremasta. Na kraju ubaciti brašno sa pecivom i mikserom, na najmanjoj brzini, sjediniti.
2. Uzeti pleh, od el. šporeta, vel. 30x40cm, i dno obložiti pek papirom. Stranice pleha premazati maslacem. U pripremljeni pleh sipati, umućeno, testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
3. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru prevrnuti na radni sto i skloniti pek papir. Koru, ponovo, vratiti u pleh, u kome se pekla.
4. Fil: Zamrznute višnje staviti u dublju šerpu. Dodati šećer. Od 1/2 l vode odvojiti 200 ml, a ostatak preliti preko višanja i šećera. Staviti šerpu, sa višnjama, na šporet i na srednjoj temperaturi kuvati, od momenta ključanja, deset minuta.
5. Sadržaj iz step kesice pomešati sa prahom pudinga, pa rastvoriti sa odvojenom vodom. Žicom umutiti da se rastvore zrnca iz kesice. Posle proteka datog vremena za kuvanje višanja ubaciti rastvor, sa pudingom, i skuvati fil.
6. Vreo fil rasporediti preko kore i ostaviti da se ohladi.
7. Krem šlag umutiti prema uputstvu sa kesice, uz dodatak vode od višanja (kašiku obojene vode od višanja staviti preko količine tečnosti, koja je navedena, za mućenje šlaga). Premazati površinu kolača i ostaviti u frižider, na dva sata. iseći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар