Странице

петак, 22. април 2016.

Zorina štrudla

Testo:

  • 600-700g brašna
  • 300 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun - izrendana korica
  • 1 jaje
  • 3 žumanceta
  • 200 g masti

Fil :

  • 2 pakovanja (od 250 g) maka za kolače
  • 600 ml mleka
  • po želji šećer
  • 5 kašika griza
  • 1/2 margarina
  • 1 jaje
  • rum
  • cimet

Priprema

1. Testo: Zagrejati 300 ml mleka sa 1 kašikom šećera i 2 kašike brašna. U toplo mleko dodati izdrobljen kvasac, pa ostaviti da kvasac uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno pomešano sa pecivom, pa dodati pripremljen kvasac, 3 žumanceta, 1 jaje, mast, vanilin šećer i izrendanu koricu od jednog limuna. Umesiti mekše testo i odmah ga podeliti na 4 jufke. Od svake jufke napraviti lopticu, posuti svaku lopticu sa malo brašna i ostaviti testo da odmara, pokriveno, dok se priprema fil.
3. Fil : U mleko staviti šećer, po želji, pa dodati mak i griz. Staviti na tihu vatru da proključa. Povremeno promešati. Kad proključa kuvati 1-2 minuta. Skloniti sa vatre pa dodati, prethodno umućen, margarin sa jajetom. Mešati kašikom da se masa sjedini, pa dodati rum i cimet (količina po želji). Ostaviti da se masa prohladi, pa mlakim filom premazati testo.
4. Svaku jufkicu testa razviti, premazati filom i uviti u rolat. Sva četiri rolata staviti u pleh, preko pek papira, pokriti krpom i ostaviti testo da malo naraste. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар