Странице

субота, 23. април 2016.

Žu - žu pogača

Potrebno je:

  • 650 g brašna
  • 150 ml jogurta
  • 150 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kockica kvasca
  • 50 ml ulja
  • 2 jajeta

Za premazivanje kora:

  • 150 g rastopljenog putera

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, rastvoriti kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, jogurt, jaja i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Zamešeno testo ostaviti da naraste, pa ga prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na dva dela.
2. Od oba dela razviti koru u pravougaoni oblik.
3. Jednu koru premazati rastopljenim puterom, pa...
4. ...preklopiti sa drugom korom ( premazana strana ide unutra ).
5. Tako formiranu koru, uzdužno, preseći na pola, da se dobiju dva pravougaonika.
6. Premazati prvu polovinu rasečene kore sa rastopljenim puterom, pa poklopiti sa drugom polovinom kore.
7. Zatim dobijenu koru iseći na tri trake, pa...
8. ...svaku traku iseći na kocke (otprilike 4x4cm).
9. Uzeti kalup sa obručem (vel. 26cm) i dno prekriti pek papirom. U kalup složiti polovinu kockica, premazati ih puterom, pa preko složiti ostatak testa. Površinu pogače premazati puterom i posuti susamom.
10. Sačekati da naraste, pa staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi, ne vadeći je iz kalupa.
11. Prohlađenu pogaču izvaditi i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар