Странице

четвртак, 19. мај 2016.

Bela pileća čorba

Potrebno je:

  • 2 pileća bataka sa karabatakom
  • 1 koren peršuna
  • 1 koren paškanata
  • 100 g korena celera
  • 200 g šampinjona
  • 150 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
  • 2 srednja krompira
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 žumance
  • 1 veća šargarepa
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema

1. Odvojiti batak od karabataka, a koren peršuna, paškanata i celera sitno iseckati. Krompir, takođe, iseckati sitno. Drškice šampinjona iseći sitno, a pečurke iseći na listiće. Šargarepu iseći na četiri dela.
2. Na malo ulja staviti iseckani koren peršuna, paškanata, celera, isečenu šargarepu, iseckane drške šampinjona i staviti da se dinsta. Posle 10-ak minuta dodati meso i dinstati još 10 minuta.
3. Zatim naliti 2 l vruće vode, pa dodati iseckani krompir i pola kukuruza šećerca. Poklopiti i, na tihoj vatri, kuvati dok meso ne omekša.
4. Dok se čorba kuva, na, vrlo malo ulja, prodinstati listiće šampinjona i ostaviti ih na stranu.
5. Kada meso bude kuvano izvaditi ga u tanjir, kao i delove skuvane šargarepe. Sa mesa skloniti kožicu i kosti, pa ga iseckati, na ne baš mnogo sitne delove. Šargarepu iseckati na kockice.
6. Čorbu, štapnim blenderom, izmiksati, pa vratiti na vatru. Začiniti (biberom i suvim biljnim začinom) po ukusu, pa ubaciti iseckano meso, šargarepu, ostatak kukuruza šećerca i prodinstane listiće šampinjona. Sve dobro promešati i pustiti da provri.
7. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumance i kiselu pavlaku (žicom za mućenje). Uzeti 3-4 kutlače vrele čorbe i polako sipati u mešavinu žumanceta i kisele pavlake, uz neprestano mešanje. Zatim polako smesu sipati u provrelu čorbu, uz mešanje varjačom. Ovo se radi iz razloga da se ne zgruša žumance, kada se direktno sipa u vrelu čorbu.
8. Kada se sipa kisela pavlaka sa žumancetom pustiti samo da provri i skloniti sa šporeta poslužiti sa salatom, po ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар