Странице

среда, 11. мај 2016.

Čokoladna torta sa plazmom


Potrebno je :

1,2 l mleka
12 kašika šećera
200 g pudinga od vanile
    2 kašike gustina
150 g maslaca
200 ml slatke pavlake
200 g mlevenog, plazma, keksa
100 g crne čokolade za kuvanje
5-6 kapi esencije mente

Glazura :

100 g crne čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema :

1. Od 1,2 l mleka odvojiti 400 ml. U preostalo mleko staviti šećer, pa mleko staviti da provri. Mešavinu pudinga i gustina razmutiti sa odvojenim mlekom, pa sipati u provrelo mleko i skuvati, da se zgusne (kao svaki puding). Skloniti sa vatre i, odmah, dodati iseckani maslac i umutiti, da se maslac rastopi. Zatim ubaciti slatku pavlaku i dobro sjediniti smesu.
2. Dobijenu smesu (ne čekajući da se ohladi) podeliti na tri dela. U prvi deo dodati 200 g mlevene plazme, u drugi deo dodati 100 crne čokolade (prethodno rastopljene na pari sa 2 kašike mleka) i u treći deo dodati esenciju mente. Svaki deo, dobro, sjediniti sa dodatim sastojcima.
3. Uzeti kalup sa obručem (vel.26cm), pa stranice obložiti providnom folijom. Od prvog dela smese formirati koru, preko staviti drugi deo i, na kraju, treći deo. Svaki deo, kašikom, rasporediti, da se formira kora.
4. Glazura : U manjoj šerpici izlomiti obe vrste čokolade. Slatku pavlaku sipati u drugu šerpicu i staviti je na vatru, da se ugreje. Pavlaka treba da bude vrela, ali nikako ne sme da provri. Vrelu pavlaku sipati preko izlomljene čokolade i, žicom za mućenje, dobro sjediniti. Kada se dobije glatka, sjajna glazura preliti je preko torte i tortu ostaviti u frižider, na 5-6 sati (najbolje je ostaviti preko noći). Posle proteka datog vremena izvaditi kalup iz frižidera, skinuti obruč, skloniti foliju i poslužiti tortu.
5. Ko nema kalup za tortu sa obručem, može isti postupak da uradi i da smesu formira u plehu, vel.30cm x 20cm. Dobiće divne, kremaste, kolače.


Нема коментара:

Постави коментар