Странице

уторак, 31. мај 2016.

Domaći šveps

Potrebno je:

  • 2 limuna
  • 2 kesice limontusa
  • 400 g šećera
  • 4 l vode
  • 1 kockica kvasca

Priprema

1. Limun potopiti u vodu u kojoj je razmućeno dve kašičice sode bikarbone i ostaviti da odstoji, oko jedan sat. To iz razloga što je kupovni limun prskan, a ovo je siguran način da se otklone sve štetne materije, kojih najviše ima u kori.
2. U dublji lonac sipati mlaku vodu, pa razmrviti kvasac. Dodati šećer i limontus i dobro izmešati. Mešati dok se šećer i limontus ne rastope, zatim dodati limun, prethodno izmiksan u blenderu. Sve dobro promešati, poklopiti i ostaviti, na sobnoj temperaturi, da odstoji 4 sata.
3. Posle tog vremena rešetkastom kašikom pokupiti iseckani limun, a tečnost procediti preko cediljke za čaj. Postupak ceđenja ponoviti još jedanput. Dobijeni sok sipati u flaše i ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.
4. Kada pijete ovaj sok imate utisak da pijete gazirani, kupovni šveps (zbog kvasca), samo što je ovaj mnogo zdraviji.

Нема коментара:

Постави коментар