Странице

понедељак, 09. мај 2016.

Kamion torta

Kore:

  • 12 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g rendane čokolade
  • 4 kašike kakaoa
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike pudinga od čokolade
  • 4 kašičice cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone

Čokoladni preliv:

  • 100 g čokolade
  • 200 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 1 kašika ruma

Žele od višanja:

  • 800 g očišćenih višanja
  • 150 g šećera
  • 150 ml vode
  • 6 kašika gustina

Fil 1:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 200 g čokolade
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika ruma

Fil 2:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice cimeta

...i još za ukrašavanje:

  • 300 g šlag krema
  • boja za torte
  • šarene bombonice
  • noblice keks

Priprema

1. Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju posudu umutiti belanca sa šećerom. Žumanca umutiti posebno sa omekšalim maslacem, pa ih sjediniti sa umućenim belancima. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, pudingom od čokolade, cimetom, kakaom i 100 g izrendane čokolade, pa sve dodati masi sa jajima. Dobro sjediniti. Od ove mase ispeći 4 četvrtaste kore, preko pek papira. Jednu ispečenu koru odmah uviti u rolat.
2. Hladne kore iseći u obliku prikolice kamiona i kabine. (Dve kore iseći uzdužno, a zadnju koru prvo preseći uzdužno, pa zatim poprečno na 4-5 delova, za kabinu).
3. Čokoladni preliv: U šerpicu staviti mleko, maslac i čokoladu, pa sve staviti da se otopi. Malo prohladiti pa preliti preko svake kore.
4. Žele od višanja: U šerpicu sjediniti višnje, šećer i vodu, pa staviti da provri. Zatim dodati gustin, koji je razmućen sa malo vode, i mešati dok se žele zgusne.
5. Fil 1: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, sa dodatkom šećera. dodati žumanca i sve umutiti da se dobije penasta smesa. Skuvati krem na pari. Pri kraju dodati čokoladu i mešati da se čokolada otopi. U prohlađen krem dodati umućen maslac, kakao i rum, pa sve sjediniti.
6. Fil 2: Umutiti čvrsto slatku pavlaku, dodati cimet, pa sve dobro sjediniti.
7. Slaganje kora: Svaku koru premazati prvo čokoladnim filom (pošto su prethodno sve kore prelivene čokoladnim prelivom), zatim želeom od višanja i na kraju sa slatkom pavlakom, sa dodatkom cimeta. Formirati kabinu kamiona, od manjih isečenih kora, zatim zadnji deo kamiona, od dve kore koje su isečene uzdužno i, na kraju, na zadnji deo kamiona, po sredini, staviti uvijeni rolat. Tortu možete napraviti i na taj način, što ćete kore premazati prelivom i filovima i slagati ih jednu na drugu, kao i svaku tortu, koju pravite.

1 коментар: