Странице

понедељак, 23. мај 2016.

Kolač sa višnjama i čokoladom

Kora:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 120 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jajeta
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 20 ml ruma

Krem:

  • 300 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 2 kašike kokosa
  • 1 kesica vanil šećera

...i još:

  • 300 g očošćenih višanja

Priprema

1. Kora: U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu i iseckani maslac, pa staviti, na tihoj vatri, da se rastopi. Kada se smesa rastopila, skloniti sa vatre, dodati rum, promešati i ostaviti da se prohladi.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje, mešavine, šećera i vanil šećera. U čvrsti šam dodati žumanca i umutiti, da postane kremasta smesa. Zatim sipati čokoladnu smesu i umutiti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i peciva. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dobro sjediniti testo.
3. Krem: Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih čvrsto umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Ubaciti žumanca i sjediniti. Dodati sitan sir, kokos i vanil šećer, pa dobro umutiti.
4. Pleh, vel. 30x20cm, obložiti pek papirom. Papir postaviti tako, da deo papira bude izbačen preko pleha, da bi se kolač lakše izvadio, kada se ispeče. Papir premazati uljem.
5. U pleh staviti pola testa za koru i, kašikom, ravnomerno rasporediti. Preko staviti (kašikom, malo po malo) ceo krem. Višnje posuti sa kašikom brašna, promešati, pa ih poređati preko krema. Rukom ih pritisnuti da upadnu u krem. Preko višanja rasporediti drugu polovinu čokoladnog testa.
6. Kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi, prohladiti i iseći na kocke.

Нема коментара:

Постави коментар