Странице

уторак, 24. мај 2016.

Kosovska pita

Testo:

  • 600 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice soli
  • voda
  • ulje

Fil:

  • 300 g spanaća
  • 300 g izmrvljenog, tvrđeg, sira
  • 4 jajeta
  • 1 kisela pavlaka (180g)
  • so

Priprema

1. Testo : Kvasac staviti u toplu vodu, sa dodatkom kašičice šećera, i sačekati da uskisne. Brašno sipati u dublju činiju, dodati so, ulje i pripremljen kvasac. Sa toplom vodom zamesiti testo, da bude mekše. Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti da se dobije elastično testo.
2. Podeliti testo na 12 jufkica, s tim da 6 jufkica budu veće, a 6 manje. Prvih 6 (većih) razviti u veličini tanjira. Svaku jufkicu premazati uljem, osim zadnje, i poređati ih jednu na drugu.
3. Sada razviti veći krug, pa ga pomoću oklagije prebaciti preko, dobro podmazane, tepsije (vel. 30cm). Krajevi testa treba da ostanu izvan tepsije. Premazati testo, dobro, uljem. Sipati 1/2 fila.
4. Fil: Spanać očistiti, iseckati, posoliti sa 2 kašičice soli, izmešati i ostaviti 10-ak minuta. Posle tog vremena spanać dobro ocediti (stiskajući rukom), pa mu dodati sve navedene sastojke.
5. Od druge polovine testa, sa manjim jufkicama, takođe razviti sve jufkice u veličini tanjira i ponoviti postupak sa premazivanjem. Razviti koru, veličine tepsije, i prebaciti je preko fila. Dobro je premazati uljem, pa staviti preko drugu 1/2 fila. Ivice testa koje vise preko tepsije vratiti, nabirajući testo, u obliku faltica, unutra, preko druge polovine fila (samo mali krug, u sredini, ostane nepokriven testom). Ponoviti postupak premazivanja testa, uljem.
6. Trakice testa (koje smo dobili odsecanjem malo testa koje je prebačeno preko tepsije) stavimo preko sredine fila.
7. Pitu pokrijemo i ostavimo da naraste. Za to vreme uključiti rernu da se ugreje, na 190 stepeni. Uskislu pitu staviti da se peče. Pečenu pitu pokriti, sačekati 10-ak minuta pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар