Странице

понедељак, 09. мај 2016.

Pileća čorba sa zeljem

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa, sa koskom
  • 300 g šampinjona
  • 1/2 manje vezice zelja
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 veće parče isečenog celera
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 5 listića sremuša
  • 1 srednji krompir
  • 2 l vode
  • biber
  • suvi biljni začin

I još:

  • ulje
  • 1 kašičica kurkume
  • 100 ml mleka
  • 1/2 kašičice brašna

Priprema

1. Odvojiti meso od koske i iseći ga na kockice. Kosku i 1/3 odvojenog, iseckanog, mesa staviti u, dublju, šerpu, pa dodati: 100 g iseckanih šampinjona, iseckano zelje i sremuš, krupno isečenu šargarepu, paškanat, koren peršuna, celer, crni luk i, na kockice, isečen krompir. Naliti sa vodom i staviti da proključa. Kada proključa smanjiti temperaturu, da čorbica polako vri.
2. Za to vreme ostatak mesa, isečenog na kocke, staviti na zagrejano ulje, da se dinsta. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu. Kada meso promeni boju, ubaciti, krupno isečene, šampinjone i nastaviti sa dinstanjem, dok ne ispari voda koju su šampinjoni pustili. Na kraju probati da li treba još začiniti i posuti sa kašičicom kurkume. Dobro promešati, skloniti i držati na toplom (na šporetu).
3. Kada je meso i povrće omekšalo, izvaditi kosku, odvojiti meso što je ostalo na njoj i vratiti ga u čorbu. Skloniti šerpu sa šporeta, uzeti štapni mikser i izmiksati sadržinu u čorbi. Vratiti ponovo na šporet i pustiti da provri, na tihoj temperaturi.
4. Posoliti i pobiberiti, po ukusu. U mleku rastvoriti brašno, pa ga dodati u čorbu. Probati da li treba da se dosoli. Na kraju ubaciti u čorbu isprženo meso i šampinjone, sa kurkumom. Promešati i skloniti sa vatre. Čorbica je izvrsna sa kiselim mlekom.

Нема коментара:

Постави коментар