Странице

недеља, 15. мај 2016.

Pita sa domaćim korama, sirom, zeljem...


Testo :

700 g brašna
200 ml jogurta
130 ml mleka
50 ml ulja
2 jajeta
1/2 kockice kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Fil :

400 g sitnog sira
200 ml kisele pavlake
1 jaje
1 belance
2 kašičice soli
1 veza zelja

Za premazivanje kora :

1 žumance
2 kašike ulja

Priprema :

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, jogurt, jaja i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na četiri, jednaka, dela. Svaki isečeni deo podeliti na pola i napraviti jufkice, tako da se dobiju osam jufkica.
3. Fil : Zelje očistiti od zadebljanog dela, oprati i, sitno, iseckati. Posuti sa jednom kašičicom soli, promešati i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga dobro, rukom, iscediti i staviti u dublju posudu. Dodati sitan sir, kiselu pavlaku, jaje, belance i kašičicu soli. Dobro izmešati smesu, da bi se svi sastojci sjedinili.
4. Uzeti jednu jufkicu, staviti je na, pobrašnjeni, radni sto i razviti u krug, vel. 20cm. Premazati koru, dobro, sa uljem, pa preko nje staviti drugu razvijenu koru. Obe, sastavljene, kore razviti u što veću i tanju koru. Premazati koru sa uljem i staviti četvrtinu fila, po celoj kori. Koru uviti u rolat, još malo, izvući rukama u dužinu i staviti koru u, dobro, podmazanu tepsiju ( tepsiju podmazati uljem ili maslacem)., u krug. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i filom. Složenu pitu premazati uljem i ostaviti da naraste, dok se rerna ne ugreje na 180 stepeni.
5. Naraslu pitu, pre nego da se stavi da se peče, premazati mešavinom žumanceta i ulja. Izbockati kore viljuškom, na nekoliko mesta (da se ne bi odvojile od fila, prilikom pečenja). Pečenu pitu izvaditi, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.


Нема коментара:

Постави коментар