Странице

понедељак, 30. мај 2016.

Sirup od limuna

Potrebno je:

  • 1/2 kg limuna
  • 1,4 kg šećera
  • 4 kesice limontusa
  • 2 l vode

Priprema

1. Limun, u secku, iseckati na sitne komadiće (može i u blenderu), zajedno sa korom. Staviti ga u dublju šerpu i naliti sa vodom. Dodati limontus i na kraju šećer. Promešati. Poklopiti i ostaviti, na sobnoj temperaturi, da odstoji 24 sata. Povremeno ga promešati, da bi se šećer otopio.
2. Posle 24 časa, rešetkastom kašikom, izvaditi iseckani limun. Procediti preko veće cediljke za čaj. Postupak ceđenja ponoviti 2-3 puta, da bi sirup ostao potpuno bistar. Sipati ga u staklene flaše i ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.
3. Razrediti ga sa običnom ili kiselom vodom i uživajte u njegovoj svežini, u ovim vrelim danima. 
4. Ako nemate domaći limun, kupovni potopite u vodu, u kojoj je rastvorena soda bikarbona (dve kašičice). Ostaviti da odstoji jedan sat, pa limun dobro isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga upotrebiti, na gore opisani način.

Нема коментара:

Постави коментар