Странице

четвртак, 19. мај 2016.

Slatka pita

Potrebno je:

  • 500 g tankih kora
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja

Fil 1:

  • 600 g jabuka
  • 1/2 limuna
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 kašika ruma
  • 1 žumance
  • 100 g šećera

Fil 2:

  • 500 g višanja
  • 1 puding od vanile
  • 150 g šećera
  • 50 g margarina

Fil 3:

  • 180 g mlevenih oraha
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika ruma
  • 125 ml vrućeg mleka
  • 2 kašike džema od kajsija

Fil 4:

  • 200 g mlevenog maka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika ruma
  • 125 ml vrućeg mleka

Za premazivanje:

  • 1 čaša kisele pavlake
  • 50 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer

Priprema

1. Fil 1: Jabuke oljuštiti i izrendati. Poprskati ih sokom od limuna, i zajedno sa šećerom staviti da se dinstaju. Jabuke dinstati dok ispari sva voda, koju su jabuke pustile. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohlade. U ohlađene jabuke dodati cimet, rum i žumance. Promešati dobro, da se sve sjedini.
2. Fil 2: Višnje ocediti, a u sok koji su pustile dodati vodu, tako da ukupna količina tečnosti bude 1/2 l. Tečnost staviti u šerpicu, dodati šećer i staviti na šporet da proključa. Skuvati puding. U skuvani puding dodati margarin, i mešati da se margarin rastopi. Na kraju dodati, sitno seckane, višnje i sve sjediniti.
3. Fil 3: Pomešati sve navedene sastojke, isto uraditi i sa filom 4.
4. Uzeti dublji pleh, podmazati ga, staviti dve kore premazane mlekom, treću koru premazati uljem, i preko nje staviti fil od oraha. Opet staviti tri kore, pa rasporediti fil od jabuka. Ponovite tri kore, pa fil od maka, zatim tri kore, pa fil od višanja. Završite s tri kore, preliti ostatkom ulja i peći, u prethodno zagrejanoj, rerni na 180 stepeni, dok blago ne porumeni. Izvaditi iz rerne, premazati smesom od pavlake i jajeta (pavlaku, mleko, jaje i vanilin šećer dobro umutiti), pa vratiti da se peče još pola sata.

Нема коментара:

Постави коментар