Странице

субота, 07. мај 2016.

Torta sa jabukama

Kora:

  • 6 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

I još:

  • 1 kg zelenih, nakiselih jabuka
  • 2 kesice cimeta

Fil:

  • 6 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 600 ml mleka
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kisela pavlaka

Za premazivanje torte:

  • 2 kesice šlaga
  • 1 kašika kokosovog brašna

Priprema

1. Jabuke oljuštiti, iseći ih na kriške i poređati u pleh (vel. 35cm x 20cm), obložen pek papirom. Posuti obilno cimetom, i staviti da se peku u zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Jabuke peći dok omekšaju, izvaditi i ostaviti da se ohlade.
2. Kora: Belanca umutiti u čvrst šam, dodati šećer i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa preliti preko rashlađenih jabuka. Vratiti u rernu da se kora ispeče, na 170 stepeni, pa je gotovu prevrnuti na tacnu, tako da jabuke budu gore i ostaviti da se ohladi.
3. Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti jednu šoljicu, a u ostalo mleko staviti šećer, pa mleko staviti da provri. Žumanca umutiti penasto zajedno sa vanilin šećerom, dodati brašno pa sve razrediti sa odvojenom količinom mleka. Prokuvano mleko polako, uz neprekidno mućenje žicom, sipati u masu sa žumancima, sve promešati i vratiti ponovo na šporet da se skuva krem. Skuvani krem ostaviti da se ohladi, prekriven providnom folijom. U ohlađen krem sipati umućenu (viljuškom) kiselu pavlaku i sve sjediniti.
4. Preko jabuka i kore sipati fil, a preko fila rasporediti umućeni šlag u koji se doda kašika kokosovog brašna.

Нема коментара:

Постави коментар