Странице

уторак, 10. мај 2016.

Voćni čizkejk (Cheesecake)

Kora:

  • 300 g mlevene plazme
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g seckanih oraha
  • 2 zamrznute pomorandže

Fil 1:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 300 g krem sira
  • 4 veće kajsije (mogu i iz kompota)
  • 200 g malina

Fil 2:

  • 2 kesice krem šlaga od vanile
  • 400 ml mleka
  • 200 g samlevenih napolitanki od lešnika

Glazura:

  • 500 g malina
  • 12 kašika šećera
  • 100 ml vode
  • 1 kesica pudinga od malina

Priprema

1. Kora: U dublju činiju staviti mleveni plazma keks. Dodati omekšali maslac, šećer u prahu, sitno iseckane orahe i izrendane pomorandže (izrendane cele pomorandže - korica i sredina). Rukama sjediniti sve sastojke.
2. Uzeti dublju šerpu (prečnika 28cm) i obložiti je (dno i stranice) providnom samolepljivom folijom.
3. Fil 1: Umutiti čvrsto slatku pavlaku, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. Dodati krem sir i mikserom sjediniti sastojke. Kajsije oljuštiti (a iz kompota dobro ocediti), pa ih iseckati sitno. Voće (iseckane kajsije i cele maline) dodati u umućeni krem, pa kašikom pažljivo sve sjediniti. Ako se koriste zamrznute maline, dobro ih ocediti.
4. Fil 2 : Umutiti šlag krem sa dodatkom mleka. U umućenu masu dodati samlevene napolitanke sa lešnicima (fil je malo ređi, ali to neka vas ne buni, napolitanke upiju višak tečnosti).
5. Glazura: Maline staviti u jednu šerpicu i dodati 12 kašika šećera. Promešati i staviti na tihu vatru, da proključaju. Kuvati maline 5 minuta, pa ih ispasirati. U 100 ml vode rastvoriti kesicu pudinga od malina. Ispasirane maline ponovo vratiti na vatru, pa kada ponovo proključaju dodati im razmućeni puding i skuvati da se zgusne. Ostaviti da se prohladi.
6. Slaganje torte: Na dno obložene šerpe rukama utisnuti koru. Ruke stalno vlažiti vodom, da bi bez problema mogli da formirate koru. Staviti u frižider dok pripremate prvi fil. Pripremljen fil razliti preko kore, poravnati i ostaviti u frižider, dok stigne drugi fil. Drugi fil sipati preko prvog fila, poravnati i ponovo ostaviti u frižider. Kad pripremite glazuru mešajte da se brže prohladi (najbolje staviti šerpicu u vanglu sa hladnom vodom) i mlaku brzo razlijte preko torte, poravnati širokim nožem, pa ostaviti u frižider preko noći. Sutradan, uz pomoć postavljene folije, izvaditi tortu iz šerpe, skloniti foliju, staviti tortu na tacnu i uživajte u lepoti ukusa.

Нема коментара:

Постави коментар