Странице

петак, 24. јун 2016.

Baklava sa orasima

Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g margarina
  • 100 ml ulja
  • 100 g šećera

Preliv za baklavu:

  • 3 čaše (od 250 ml) šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 limun - sok

Priprema

1. Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2 kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.
2. Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.
3. Preliv za baklavu: Vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.

Нема коментара:

Постави коментар