Странице

четвртак, 23. јун 2016.

Čizkejk (Cheesecake) sa jafom, mandarinama...

Kora:

  • 150 g mlevene plazme
  • 200 g napilitanki sa lešnikom (samlevene)
  • 150 g rastopljenog margarina
  • sok od mandarina (po potrebi)
  • 3 kašike šećera u prahu

Fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 300 g sremskog sira
  • 400 g milerama
  • 2 kesice želatina
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kutija jafe, sa ukusom pomorandže
  • 200 g šećera u prahu

...i još:

  • 1 kutija (od 400 g) isečenog ananasa
  • 800 g mandarina
  • 1 kesica providnog preliva za kolače

Priprema

1. Kora: U vanglicu staviti samlevenu plazmu i napolitanke. Izmešati. Dodati šećer i rastopljeni margarin. Sa sokom (sveže isceđenim) od mandarina zamesiti masu, da može da se oblikuje kora.
2. Uzeti šerpu (vel. 28 cm) i obložiti je providnom folijom. Kalup sa obručem ne može da se koristi, zbog visine torte. U šerpi oblikovati koricu, utapkajući rukom. Ne mora da se stavlja u frižider, dok se sprema fil.
3. Fil: Čokoladu rastopiti u mikrotalasnoj ili na pari, a jafu iseckati na sitne kockice. U dublju (i širu) vanglicu umutiti dobro slatku pavlaku, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. Dodati sir i mileram, pa muteći sjediniti masu. Na kraju dodati, prethodno pripremljeni želatin, po uputstvu sa kesice, i mikserom sve sjediniti.
4. Pripremljeni fil podeliti na tri jednaka dela. U prvi deo dodati rastopljenu čokoladu, sjediniti i sipati preko formirane kore. U drugi deo fila dodati iseckanu jafu i sipati preko fila sa čokoladom. Na kraju sipati treći deo fila, koji ostaje beo.
5. Kockice ananasa iseckati još malo i ostaviti ih u cetku, da se malo ocede. Mandarine iseckati na sitne kockice. Preko belog fila rasporediti voće. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa preliti preko voća. Ostaviti u frižider, preko noći.
6. Sutradan izvaditi šerpu iz frižidera, pomoću folije izvaditi tortu, skloniti foliju (uopšte nije problem da se skloni, pošto je korica dosta čvrsta) i staviti tortu na tacnu. Uživajte u spoju voća, čokolade, jafe...

Нема коментара:

Постави коментар