Странице

субота, 11. јун 2016.

Čizkejk (Cheesecake) sa kivijem

Kora:

  • 150 g čokoladnih pahuljica
  • 150 g mlevenog keksa
  • 150 g omekšalog margarina
  • 200 ml soka od jabuke

Fil 1:

  • 1/2 kg kivija
  • 150 ml soka od jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašičice ekstrata od kivija
  • 1 puding od vanile

Fil 2:

  • 2 žumanca
  • 80 g šećera
  • 300 ml jogurta ( 3,2 mm )
  • 400 ml slatke pavlake
  • 2 kesice želatina
  • 1/2 bočice ekstrata od kivija

Glazura:

  • 400 g kivija
  • 100 ml jabukovog soka
  • 12 kašika šećera
  • 1 puding od vanile

Priprema

1. Kora: U dubljoj činiji sjediniti čokoladne pahuljice i mleveni keks. Sipati sok i izmešati, pa dodati omekšali margarin i rukom sjediniti sastojke. Uzeti kalup sa obručem (vel. 28) pa stranice i dno blago premazati uljem. Staviti sastojke sa keksom i rukama formirati koru. Ostaviti kalup u frižider, dok se sprema fil.
2. Fil 1: Kivi oljuštiti i iseckati na sitne kockice. Staviti iseckani kivi u šerpicu, dodati šećer, ekstrat od kivija (da bi boja bila jača) i 100 ml soka, pa staviti da se kuva. U 50 ml soka rastvoriti puding. Kivi kuvati 5 minuta, pa dodati rastvoreni puding. Skuvati krem, ohladiti i premazati preko kore.
3. Fil 2: Umutiti penasto žumanca sa šećerom, pa ih skuvati na pari. Ohladiti. U dubljoj posudi umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati ohlađena žumanca (prethodno umućena mikserom, da postanu penasta) i jogurt, pa sve sjediniti. Sipati ekstrat od kivija i sjediniti mućenjem. Želatin pripremiti prema uputstvu i dodati ga u umućeni krem. Sjediniti. Tako pripremljeni krem sipati preko prvog fila. Ostaviti u frižider 2-3 sata, pa staviti glazuru.
4. Glazura: Oljušteni i iseckani kivi, zajedno sa šećerom staviti da se kuva. Od 100 ml soka odvojiti malo da se razmuti puding a ostatak sipati u šerpicu sa kivijem. Kuvati kivi 5 minuta, pa dodati rastvoreni puding. Skuvati krem. Šerpicu sa skuvanim filom staviti u veću posudu, sa hladnom vodom, i ohladiti, neprestano mešajući. Ohlađenu glazuru rasporediti preko drugog fila i kalup ostaviti u frižider, preko noći. Narednog dana skinite obruč od kalupa i uživajte u zaista odličnom desertu.

Нема коментара:

Постави коментар