Странице

понедељак, 20. јун 2016.

Čokoladna torta sa majonezom

Za koru:

  • 250 g brašna
  • 125 g majoneza
  • 60 g Menaž čokolade
  • 125 g šećera
  • 125 ml jake skuvane kafe
  • 1/3 kašičice soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 1 kesica krem pudinga (Dr Oetker - bez kuvanja) od čokolade
  • 100 g krem sira
  • 150 g Menaž čokolade

Za glazuru:

  • 200 g Menaž čokolade
  • 80 g putera
  • 2 jajeta

Za prelivanje isečene torte:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 50 g kisele pavlake

Priprema

1. Kora: U dublju posudu pomešati brašno, so, pecivo i šećer. Menaž čokoladu staviti na pari da se otopi. Otopljenu čokoladu, malo, prohladiti. Skuvati jaku kafu i prohladiti je. U posudu sa brašnom dodati otopljenu čokoladu, majonez i prohlađenu kafu. Drvenom kašikom dobro sjediniti.
2. Uzeti kalup sa obručem, vel 24 cm, obložiti ga pek papirom i izručiti smesu za koru. Vlažnim rukama formirati koru. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
3. Fil: Menaž čokoladu izlomiti i staviti na paru da se otopi. Otopljenu čokoladu ostaviti da se prohladi. Čokoladni puding umutiti sa 200 ml mleka. U vanglicu sipati slatku pavlaku, pa je umutiti u čvrsti šlag, ubaciti krem sir, pa mućenjem sjediniti. Dodati otopljenu čokoladu i umućeni puding, pa mikserom umutiti da se dobije penasti krem.
4. Kada se korica ohladila skinuti obruč, skloniti pek papir, pa ponovo staviti obruč oko korice. Preko kore sipati krem i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti tortu u frižider, dok se sprema glazura.
5. Glazura: Iseckati Menaž čokoladu i puter, staviti ih u odgovarajuću posudu, pa posudu staviti na vodenu paru, da se čokolada i puter otope. Jaja razbiti u tanjir i viljuškom ih samo sjediniti. Kada su se čokolada i puter otopili i kada je nastala jedna glatka smesa, izvaditi šerpicu iz vode i, uz neprestano mešanje, sipati polako razmućena jaja. Mućenjem (žicom za mućenje) sjediniti smesu i vratiti ponovo na paru. Uz stalno mešanje kuvati smesu 3-4 minuta.
6. Izvaditi tortu iz frižidera i odmah preliti, vrelu, smesu sa čokoladom (zato što se jako brzo steže). Vratiti tortu u frižider i ostaviti je preko noći.
7. Narednog dana izvaditi tortu iz frižidera. Dugačak nož potopiti u vrelu vodu, obrisati ga, pa provući nož između torte i obruča, zatim skinuti obruč i tortu prebaciti na plato.
8. Za prelivanje isečene torte: Iseckanu Menaž čokoladu i kiselu pavlaku staviti zajedno, na vodenu paru da se otope. Svako isečeno parče torte, pre posluženja, preliti sa ovim čokoladnim prelivom, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар