Странице

недеља, 19. јун 2016.

Desert sa višnjama

Potrebno je:

  • 1 kg višanja
  • 1 l slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 1 flašica (330 ml) voćnog jogurta od višanja
  • 2 kesice belog želatina
  • 1 kesica crvenog želatina

Priprema

1. Očistiti višnje. Odvojiti 250 g na stranu. Uzeti duži, a uzak kalup (35cm x 12cm x 10cm) i obložiti ga providnom folijom.
2. 250 g odvojenih višanja, zajedno sa 200 g šećera staviti na šporet, na tihoj vatri. Gnječilicom za krompir ispretiskati višnje. Crveni želatin u prahu pripremiti prema uputstvu sa kesice. Višnje i šećer kuvati dok se šećer otopi i još 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, sipati pripremljeni želatin, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Od 1 l slatke pavlake odvojiti 300 ml i umutiti. U umućenu pavlaku dodati, ohlađenu, smesu sa višnjama i crvenim želatinom, sjediniti i ostaviti na stranu.
4. 400 g višanja iseckati. Ostatak slatke pavlake (700 ml), zajedno sa šećerom u prahu, umutiti u čvrsti šlag. Dve kesice belog želatina pripremiti prema uputstvu. Sipati u, umućenu, slatku pavlaku, uz neprekidno mućenje. Podeliti masu na pola. U jednu polovinu sipati voćni jogurt i dobro sjediniti. U drugu polovinu staviti iseckane višnje i sjediniti.
5. U obloženi kalup, po sredini, poređati višnje (ove višnje nisu ušle u gramažu od 1 kg, koliko je trebalo za deser), sa otvorom okrenutim na gore. Preko višanja, pažljivo, kašikom rasporediti fil sa voćnim jogurtom, poravnati, pa preko sipati fil sa iseckanim višnjama. Poravnati. Na kraju sipati crveni fil, poravnati i ostaviti preko noći u frižideru.
6. Sutradan, kalup okrenuti na tacnu za posluženje, skloniti ga, odstraniti foliju i uživajte u slatko kiselom desertu.

Нема коментара:

Постави коментар