Странице

четвртак, 09. јун 2016.

Kompot od višanja

Potrebno je:

  • višnje
  • šećer
  • voda

Priprema

1. Ovo je recept moje majke, po kome ja ostavljam kompot (od voća po želji) i prezadovoljna sam.
2. Napuniti tegle, od 1 kg (mada su one od 750 g, ali svima nama je poznato da su to tegle od 1 kg) višnjama, tako da 3 cm do vrha ostane prazno.
3. Zatim u svaku teglu sipati vodu, do ruba. Vodu, iz tegle, presuti u veću, dublju, posudu i dodati šećer. Šećer ide 150 g po tegli. Staviti vodu sa šećerom da provri.
4. Provreli sirup sipati, prvo, po jednu šoljicu u svaku teglu, pa zatim naliti do vrha. Patent zatvaračem dobro zatvoriti i poređati tegle u dublju, visoku posudu (najbolje u veliki lonac), u kojoj se na dno stavi jedna kuhinjska krpa.
5. Tako poređane tegle naliti, mlakom, vodom, da voda prelije preko poklopca i poklopiti. Staviti na srednju temperaturu da provri. Kada provri, pustiti da vri pet minuta i skloniti lonac sa šporeta.
6. Lonac, sa teglama, ostaviti dok se voda ne ohladi, najbolje ostaviti preko noći. Hladne tegle izvaditi i ostaviti sa ostalom zimnicom. Kompot je bez hemijskih dodataka i može da traje do sledećih višanja (do naredne godine).

Нема коментара:

Постави коментар