Странице

четвртак, 16. јун 2016.

Ledeni desert sa višnjama

Za poslasticu:

  • 500 g višanja
  • 3 jajeta
  • 2 žumanceta
  • 50 g čokolade
  • 2 kašičice ekstrata od vanile
  • 250 g šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 (330 ml) voćni jogurt od višanja
  • 2 kesice želatina

Priprema

1. Umutiti penasto jaja, uz postepeno dodavanje šećera. Umućenu masu skuvati na pari. Pri kraju kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada otopi. Skloniti sa vatre i dodati ekstrat od vanile. Ostaviti da se krem ohladi.
2. Odmrznuti višnje (sok ne bacati). Umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati ohlađeni krem (ne brinite ako je malo ređi) i mikserom sjediniti. Sipati voćni jogurt i umutiti.
3. Dve kesice želatina preliti sa osam kašika soka od višanja i ostaviti da nabubri. Ostatak soka sipati u krem i sjediniti. Želatin staviti na tihu vatru, da se otopi i dodati ga, uz neprestano mućenje, u krem.
4. Duži, uzani i dublji, kalup obložiti sa providnom folijom. Jedan deo višanja staviti po dnu kalupa (a ostatak višanja staviti u krem), pa preko višanja sipati pripremljeni krem. izravnati ga i ostaviti u zamrzivač, preko noći.
5. Sutradan izvaditi kalup iz zamrzivača, preokrenuti ga na tacnu za služenje i skinuti foliju. Ukrasiti po želji.

Savet

Ako ne možete da izvadite desert iz kalupa, samo malo uronite kalup u toplu vodu i nećete imati nikakvih problema. Desert se čuva u zamrzivaču.

Нема коментара:

Постави коментар