Странице

понедељак, 27. јун 2016.

Medene kocke (na vodi)

Potrebno je:

  • 1 čaša (od 200 ml) vode
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša meda
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 2 kašike pekmeza (po želji)
  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za šerbet:

  • 4 kašike šećera
  • 400 ml vode

Priprema

1. U vanglicu staviti šećer i vodu, pa promešati da se šećer malo istopi. Dodati med, pa sjediniti. Zatim dodati orahe i suvo grožđe, koje je prethodno bilo pola sata potopljeno u toploj vodi i oceđeno. Staviti i pekmez, pa sve sjediniti. Na kraju dodati brašno sa pecivom. Dobro izmešati sa varjačom.
2. Uzeti pleh (vel. 34 x 20 cm) i prekriti dno i ivice sa pek papirom. Sipati pripremljenu masu i ravnomerno je rasporediti. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 C. Pečen kolač (probajte čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se prohladi.
3. Šerbet: Šećer staviti u suvu šerpicu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Zatim ga preliti sa toplom vodom i kuvati, da se šećer potpuno otopi.
4. Prohlađeni kolač prevrnuti na radnu površinu i skloniti pek papir, pa ga ponovo vratiti u pleh.
5. Zatim kolač preliti sa polovinom vrelog šerbeta i pustiti da upije, pa preliti i sa ostatkom šerbeta. Ostaviti da se kolač ohladi. Iseći ga na kocke (nož umakati u vrelu vodu, da se ne lepi) i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар